Ev Tipi Güneş Enerjisi Fiyatları ve Yapımı (Hobi Evi)

Eğer hafta sonu eviniz varsa ve elektriğiniz yoksa, güneş enerjisi ile kendi elektriğinizi üretebilirsiniz. Ev tipi güneş enerjisi fiyatları çok değişkenlik göstermektedir. Çünkü güneş enerjisi piyasası çok genişlemeye başladı ve ürün çeşitliliği arttı.Bu durum ise aynı tip fakat farklı markalı solar ürünler için çok geniş bir fiyat yelpazesini oluşturdu.

Ancak bu kadar geniş ürün seçeneği içerisinde , doğru ürünü uygun fiyata almak gerekir. Aksi halde çok para harcayıp tamamen çöp sistem alabilirsiniz. Veya az para harcayıp yine çöp sistem alabilirsiniz.

Bu yazımız da sizlere normal koşullarda ki bir hafta sonu evinin elektrik enerjisini güneş enerjisi ile nasıl karşılayabileceğinizi detayları ile anlatacağız.

Eğer hafta sonu kullandığınız bir eviniz varsa, bu evde kullanılacak genel ürünler bellidir. Son yıllarda hobi bahçesi tarzı evlerin sayısı epey arttı. Genelde bu evler 2 veya 3 odadan oluşmaktadır. Hatta birçoğu konteynır olarak alınıp, bu konteynır üzerine çatı v.b.. ilaveler yapılarak ev olarak kullanılmaktadır.

Söylemiş olduğumuz bu tarz evlerde genelde elektrik enerjisi yoktur. Veya elektrik hattını getirmek için 20-30 bin TL kadar masraf çıkabilmektedir. Bu yüzden vatandaşta jeneratör veya güneş enerjisi ile elektrik üretme yöntemini tercih etmektedir.

Ancak, jeneratör çok fazla gürültü ve kirlilik yaptığı için pek kullanılmamaktadır.

Jeneratör yerine güneş enerjisi sistemleri tercih etmek çok daha faydalıdır. Çünkü, güneş enerjisi sistemleri hem sessiz hemde yakıt masrafı yoktur. Ancak ilk yatırım maliyeti biraz yüksektir.

Ev Tipi Güneş Enerjisi için Tüketim Cihaz Bilgileri

Bahsettiğimiz bu tarz evlerde genel tüketim cihazları şunlardır:

  • Mini buzdolabı (24 saat)
  • Aydınlatma (4 saat)
  • Televizyon (4 saat)

Bu saymış olduğumuz cihazlar hafta sonu evleri için en çok kullanılan tüketim cihazlarıdır.

Bu cihazların içerisinde olan mini buzdolabı genelde yaz aylarında kullanılmaktadır. Kışın tercih edilmemektedir. Zaten tasarlayacağımız ev tipi güneş enerjisi sistemi de bu şekilde olacaktır.

Mini Buzdolabı: Piyasada çok fazla çeşitte mini buzdolabı vardır. Ama mini buzdolabını almadan önce şunu bilmenizde fayda vardır, genelde eski tip motorları bu dolapların içerisinde kullanırlar. Bu durum da ev tipi güneş enerjisi sisteminizde kullanacağınız inverter’i bozacaktır.Tercih edeceğiniz mini buzdolabı muhakkak A+ sınıfı tüketimde olmalıdır.

Aydınlatma: Hafta sonu evlerinde genelde 2 veya 3 adet lamba kullanılır. Bu lambalarında en çok kullanılanı 1 taneyi pek geçmez. Ev tipi güneş enerjisi sistemimiz için 3 adet lamba tercih edeceğiz. Yalnız kullanılacak lambalar muhakkak LED olmalıdır. Aksi halde sisteme zarar verebilir ve hatta bozabilir.

Televizyon: TV’ler pek kullanılmaz ama kullananların sayısı da azımsanmayacak kadar vardır. Televizyon kullanım süresini yaklaşık 4 saat alacağız. Bu tüketim süresi, bize fazlaca yetecektir. Kullanılacak olan TV LED olmalıdır. Eski tip televizyonların tüketimleri çok fazladır. Dahili uydu alıcı özelliği de varsa çok güzel olur.

Ev tipi güneş enerjisi sistemimiz de kullanacağımız tüketim cihazlarını tespit ettik. Şimdi bu cihazlara göre sistem komponentlerini (bileşenlerini) belirleyeceğiz.

Ev Tipi Güneş Enerjisi için Kullanılacak Ekipmanlar

Güneş enerjisi ile elektrik üretmek isimli yazımız da bu sistemlerin nasıl hesaplanacağı konusunda detaylı bilgiler vermiştik. Biz o bilgileri kullanarak güneş enerjisi sistemi için ekipman güçlerini ve sayılarını doğrudan yazacağız.

Öncelikle güneş enerjili sistem için gerekli malzemeleri söylemeden şu bilgileri bilmenizde fayda var. Biz buzdolabını 24 saat ,gücünü ise 580 watt olarak seçtik. Televizyon 4 saatkullanım , 30 watt güç. Aydınlatma için 3 adet Led lamba, ortalama kullanım süresi 4 saat. Bu bilgilere dayanarak sistemimizi tasarladık.

1- Kullanılacak Akü Kapasitesi ve Sayısı: Hesapladığımız sistem için toplam 180Ah Aküyeterlidir. Aküleri sisteme bağlarken 12Volt işimizi görecektir. 2 adet 90 Ah veya 2 adet 115 Ah kuru tip akü yeterlidir. Akü markası tercih edilirken muhakkak iyi kalite tercih edilmelidir. Aksi halde çok sıkıntı yaşarsınız.

Bunun dışında paranız çoksa Jel Akü satın alın, aksi halde ucuz jel akülere hiç girmeyin. Şu an piyasada sulu tip aküleri 50 TL‘ye jel akü yaptıklarını söyleyen satıcılar var. Hatta 90 Ah ‘lik jel aküyü 300-500 TL arasında satanlar var. Bu çok mantıksız. Çünkü gerçek jel akünün fiyatı o kadar ucuz olamaz.

Sonnechein marka jel aküye bakabilirsiniz, alman malıdır ve fiyatı 1000 TL’nin üzerindedir. Günlük 1200 cycle döngüsü vardır. Yani günlük 1200 defa doldurup boşaltabilirsiniz! İşte gerçek jel akü budur.

2- Güneş Enerjisi Paneli Sayısı: Ev tipi güneş enerjisi fiyatları oluşturulurken güneş enerjisi paneli maliyeti ciddi olarak arttırabilmektedir. Ama biz evimizi sadece hafta sonu kullanacağımız için çok fazla güneş enerjisi paneli ortaya çıkmayacaktır. 1 adet güneş panelisaatte yaklaşık 8 Ah akım üretse ve yaz ayı için güneşlenme süresi ortalama 8 saat olsa, 1 tane güneş paneli 1 günde toplam 64 Ah akım üretir. 2 tane güneş paneli konulursa, toplam 128 Ahgücümüz olur. Bu da bize fazlasıyla yeterlidir. Toplam 2 adet 150 watt güneş paneli kullanılmalı. Güneş enerjisi paneli seçilirken çok ucuz ürünleri tercih etmeyin, bunun dışında çok fazla sorun çıkmaz.

3- İnverter Gücü: Normal şartlarda söylemiş olduğumuz ev tipi güneş enerjisi sistemi için 1.000 Watt modifiye sinüs inverter işimiz görecektir. Ama buzdolabınız eğer A+ sınıfı değilse ve içerisinde eski tip motor varsa 1000’lik inverter asla işimizi görmeyecektir. Toplam 1 adet 1000 watt modifiye sinüs inverter yeterlidir.

4- Şarj Kontrol Cihazı: Toplam 2 adet güneş paneli kullanacağımız için bize 1 adet 20Ah şarj kontrol cihazı yeterli olacaktır. 30 Ah takarsanız ne olur? Hiçbir olumlu etkisi olmaz sadece parayı boşa harcarsınız. Toplam 1 adet 20 Ah şarj kontrol cihazı.

Ev tipi güneş enerjisi sistemi için tüketim cihazları ve kullanılacak ekipmanlar hazır olduğuna göre, sıra fiyatını çıkartmaya geldi.

Ev Tipi Güneş Enerjisi Fiyatları

Aslında bu işin en çetrefilli kısmı budur. Çünkü ürün çeşitliliği çoktur ve toplam maliyetiniz %300 değişebilmektedir. Sistemi sırayla fiyatlandıralım.

  • Akü Maliyeti: Kuru tip akü fiyatları kapasitesine göre değişkenlik gösterir. Biz 90Ah kullanacağız, 90Ah kuru tip akünün piyasa fiyatı 600 TL’dir. 2 adet akümüz var, toplam akü maliyeti 1200 TL‘dir.
  • Güneş Paneli Fiyatı: 150 watt polikristal güneş paneli yaklaşık 550 TL’dir. 2 adet güneş paneli kullanacağız, bu yüzden toplam güneş enerjisi paneli için 1100 TL harcayacağız.
  • İnverter Fiyatı: İnverter için çok fazla fiyat farkları vardır. Bizim burada tercih ettiğimiz 1000 watt modfiye sinüs inverter için 450 TL maliyetimiz olacaktır. 200 TL’ye de aynı kapasite inverterler vardır.
  • Şarj Kontrol Cihazı Fiyatı: Aynı inverter gibi, bu cihazında çok çeşitli fiyatları vardır. Kullanacağımız şarj kontrol cihazının ev tipi güneş enerjisi fiyatı için maliyeti 150 TL‘dir.
  • 2’li Paralelleme Aparatı: Sistemimiz için 2 adet güneş paneli kullandık ve bunların bağlantısını paralel olarak bağlayacağız. Bunun için piyasada 2’li Paralelleme Aparatları satılmaktadır. 1 Çift paralelleme konnektörü için fiyatımız 30 TL‘dir.
  • MC4 Konnektör: Sistemimiz için toplam 4 adet MC4 konnektör kullanacağız. Yani 2 takım. 1 takımının fiyatı 9 TL’dir. Toplam MC4 maliyetimiz 18 TL‘dir.
  • Solar Kablo: Bu tamamen size kalmış bir durum, çünkü güneş panelleri ile şarj kontrol cihazınız arasındaki mesafeyi siz biliyorsunuz, o yüzden maliyetini siz belirleyebilirsiniz. Zaten sisteme çok fazla bir maliyeti yoktur.

Sonuç

Yaptığımız hesaplamalar ve çıkarttığımız cihaz listesine göre ev tipi güneş enerjisi fiyatı 2.948 TL‘dir. Tabi burada şöyle bir durum söz konusu, bu fiyatı 1500 TL’ye de düşürebilirsiniz farklı marka ve özellikte malzeme kullanarak. Örneğin sulu tip akü kullanırsanız, akü maliyetiniz 1200 TL değil 400 TL olur. Ve bunun gibi alternatifler bulunabilir. Bu sizin bütçenize bağlı bir durum. Ama ev tipi güneş enerjisi fiyatı alırken veya yaparken muhakkak kullanılacak ürünler hakkında net bir bilgi sahibi olun. Aksi halde 150 Ah Jel aküyü size 300 TL’ye satarlar, giden sadece paranız olur!

Kaynak: Ev Tipi Güneş Enerjisi Fiyatları ve Yapımı